Cum puteti folosi uleiul esential de ienupar?
Inhalatii
- Pentru situatii de criza, cand aveti nevoie de forta si curaj, sau la primele simptome de raceala sau gripa, puneti 1-2 picaturi de ulei esential in palma. Frecati palmele intre ele si, ducandu-le caus in dreptul nasului, inspirati profund aroma de 2-3 ori.
- Creionul nazal: pe batonul din bumbac aflat in interiorul creionului nazal adaugati 15-20 picaturi de ulei esential. Sigilati cu ajutorul capacelului, corpul creionului nazal si de cate ori aveti nevoie inhalati prin fiecare nara, tinand-o pe celalalta acoperita. Puteti sa-l combinati si cu alte uleiuri esentiale, avand grija sa nu depasiti numarul maxim de picaturi din inhalator!
- Puneti 1-2 picaturi de ulei esential pe un servetel – inhalati usor.
- Intr-un vas cu apa fierbinte, adaugati 4-6 picaturi de ulei esential, acoperiti capul cu un prosop si inhalati aburii, tinand ochii inchisi.
Aburul facial - 1-4 picaturi de ulei esential de ienupar, adaugate intr-un bol cu apa fierbinte - curata porii si reda sanatatea pielii.
Pentru imbogatirea produselor cosmetice, adaugati 2-4 picaturi de ulei esential de ienupar in 10 ml de ulei vegetal, pentru tenurile grase, inflamate sau acneice. In sampon sau masca pentru par adaugati 10 picaturi la 50 ml de produs.
Baie - la o cada plina se pot pune 5-8 picaturi de ulei esential, amestecate in prealabil cu o lingura de emulgator (lapte, miere, sare).
Baie de sezut – infectii urinare, hemoroizi
Se umple un bazin suficient de mare pentru a sta in apa calda cu partea de jos a corpului (inclusiv zona soldului). Se adauga 3 -5 picaturi de ulei esential, amestecate in prealabil cu o lingura de lapte sau cu o ligurita de bicarbonat si se omogenizeaza cu apa. Durata: 10 - 15 minute.
Ulei de masaj – la 10 ml de ulei vegetal adaugati 10 picaturi de ulei esential. Folositi amestecul pentru un masaj local. Pentru masajul integral al corpului va puteti prepara un ulei de masaj folosind 20-25 de picaturi de ulei esential la 50 ml de ulei vegetal.
Comprese - in 200 ml de apa rece/calda adaugati 10 picaturi de ulei esential si inmuiati un servet din bumbac. Il stoarceti si-l aplicati pe zona cu probleme, de exemplu in afectiuni ale aparatului respirator, pentru calmarea durerilor musculare, articulare, reumatice, menstruale, guta – folositi comprese calde. Pentru articulatii sau tendoane inflamate (luxatii, entorse) sunt utile compresele reci.
Aromaterapie:
- Lampa de aromaterapie este incalzita prin intermediul direct al unei flacari. Bolul in care se afla apa nu trebuie sa fie prea mic, deoarece se evapora prea repede si uleiul se poate incinge. Distanta pana la flacara ar trebuie sa fie de cel putin 10 cm si apa nu ar trebui sa fie mai calda de 50-55 de grade. Apa nu trebuie sa inceapa sa fiarba, deoarece mirosul si efectul uleiului se schimba. Numarul de picaturi depinde de dimensiunea camerei: 5 picaturi pentru o suprafata de 5 mp.
- Difuzorul este conectat la o sursa de energie electrica. Se pot pune 10-15 picaturi de ulei esential, in functie de suprafata incaperii.
- Spray pentru camera. Intr-o sticla de 100 ml, inchisa la culoare si prevazuta cu pulverizator, adaugati maxim 35-40 de picaturi de ulei esential. Agitati bine inainte de utilizare. Preparatul are efect dezinfectant, antimicrobian, antibacterian, antimicotic.
Origine: Italia
Este o specie de ienupar care creste in tufisurile din zona mediteraneana si in Masivul Central. In Algeria utilizarea sa este ancestrala pentru protejarea impotriva epidemiilor. Dupa credinta populara, distilatorii de ienupar rosu ar fi fost <>. Prin fumigatie, folosea la purificarea atmosferei si la alungarea insectelor. Lemnul de ienupar rosu era folosit in mod traditional pentru virtutile sale cicatrizante si era un repulsiv natural impotriva moliilor. Astazi uleiul esential de ienupar rosu este foarte apreciat ca si dezinfectant.
A se folosi pentru par si unghii: ajuta la cresterea parului si il fortifica.
Actiune anti-matreata, anti-paduchi pus in sampon.
Uz veterinar: intareste copitele, actiune asupra parazitilor oilor.
Ulei esential toxic, consultati specialistul inainte de utilizare.
Recomandari:
A nu se utiliza de catre femeile însarcinate sau care alapteaza si nici la copiii sub 7 ani.
A nu se utiliza de catre persoanele cu antecedente de convulsii si/sau alergice la uleiuri esentiale.
Consultati specialistul pentru orice indicatie terapeutica sau tratament pe cale orala.